Rail ::|:: Modelspoor op zijn best - Deelnemers

Deelnemers

l' Association des Modélistes d' Amiens Longueau;

Le train JAUNE

Een bijzondere modelbaan die nog niet in Nederland te zien is geweest van de club uit Amiens.

De Ligne de Cerdagne, informeel wel de gele trein (Le Petit) Train Jaune; of ook wel de gele kanarie genoemd, is een smalspoorlijn (meterspoor, 1000 mm) die loopt van station Villefranche-de-Conflent tot station Latour-de-Carol-Enveitg. De bouw startte in 1903 en het stuk van Villefranche-de-Conflent tot Mont-Louis was af in 1910. Een verlenging met een tweede sectie tot Latour-de-Carol werd in 1927 opgeleverd om zo te kunnen aansluiten op een verbinding naar Toulouse (1929). In Latour-de-Carol kan ook overgestapt worden op de trein naar Barcelona. Er komen hier drie treinlijnen samen, elk met een andere spoorbreedte.
De lijn is 63 km lang en klimt naar het op 1593 meter hoogte gelegen Bolquère, het hoogst gelegen treinstation in Frankrijk. Op het traject zijn 19 tunnels en twee bruggen. De lijn is geëlektrificeerd met 850 V gelijkspanning door middel van een derde rail.
Tot de indienststelling in 2006 van twee nieuwe treinstellen van het type SNCF Z 150 hadden de meeste treinen nog openluchtrijtuigen. Nu wordt dit oudere materieel nog alleen ingezet in het zomerseizoen.

« Terug naar overzicht

Pak nu € 2,00 korting!

Download de kortingsbon